Familjetragedier

 

 

Mord och avrättningar

I släkten har jag träffat på två som blev ihjälslagna. En av gärningsmännen var också en släkting och han blev avrättad genom halshuggning. Läs om detta i avsnittet Brott, brottsoffer och straff

Tillbaka

Gifter sig ung - förblöder i barnsäng vid tvillingfödsel

Simon Persson (1726-1782) och Maria Persdotter (1738-1775) gifter sig 1755 då han är 29 år och hon endast 17. De bosätter sig i Gräsholma Mellangård. Det var vid den tiden tillåtet för kvinnan att gifta sig då hon var 15.Och mannen 18år om han kunde försörja en familj. I kyrkboken skriver prästen i vigselboken för 1755

Octob. 5               Dr. Simon Persson i gräsholma och pigan Maria Persdotter i Bråna med Crona

1759 får de sitt första barn Per. Sen kommer Anna (1761), Ingjerd (1764) och Sven (1767). 1770 föds Jöns, som är död vid födseln och 1775 får de tvillingar. Modern Maria förblöder och de två flickorna dör efter 5 resp 6 dagar. Simon är då ensam med 4 barn i åldrarna 16, 14, 11 och 8 år.

Simon dör 1782. Per har då lämnat hemmet och det blir Sven som övertar gården så småningom, och han kom att bli farfar till Carl Gustaf och morfars far till Emma.

Tillbaka

Alla barnen dör

Barnadödligheten var hög fram till sekelskiftet 1800-1900. Det var vanligt att det fanns minst ett barn i familjen som dog före fem års ålder. Vanliga dödsorsaker var mässlingen, kikhosta eller lunginflammation.

Emma och Carl Gustafs familj var närmast ett undantag där alla barnen växte upp.

En av de familjer som drabbades hårdast var Carl Gustafs bror Sven Johan och hans fru Johanna Christina som miste alla sina barn.

Efter att ha varit gifta två år föddes deras första barn Jonas Albert den 29 mars 1879 och. På dagen tre år senare föds Gustaf Wilhelm. Jonas dör i slag (hjärnblödning) då han är 3 år 11 mån. Gustaf blir bara 1 år 9 mån. Ingen dödsorsak angiven

Nanny Albertina föds 1884 och dör 4 år gammal 1888. Ingen dödsorsak angiven. Johan Adolf föds 27 dec 1888 och dör 1896 i lunginflammation. Han blev 6 år 3 mån.

F.d. kyrko

värden

S.J. Johanssons

i Gräsholma

avlidna barn

Albert 4 år

Gustav 2 år

Nanny 4 år

Adolf 6år

Gravstenen på Traryds gamla kyrkogården.Stenen är flyttad från graven men står uppställd vi kyrkogårdsmuren

1899 - då Sven Johan var 47 år och Johanna Kristina 50 år och två år efter det att de mist sitt sista barn - tar de ett fosterbarn från Stockholms allmänna barnhus. Karl Walfrid Artur Öhlin var två år och son till en ensamstående mamma som lämnat honom till barnhuset efter födseln eftersom hon själv inte kunnat ta hand om honom. Han stannade här till april 1909 innan han återvände till Stockholm. Det är oklart varför han flyttade. Johanna Kristina dog i hjärtproblem 1915. Kunde det vara så, att hon var svag och sjuk och inte längre kunde ta hand om en 12-årig pojke.

 

Tillbaka

Familjefadern försvinner och hittas först efter fem månader


Sent på eftermiddagen söndagen den 19 nov 1916 gav sig Carl Gustaf Johansson iväg till Timsfors 6 km åt Markarydshållet. Han skulle dit i affärer, han ägde en fastighet där. En fastighet som han hade tagit som säkerhet för ett lån han lämnat. Trots att han hade två hästar, så gick han till fots. För att komma till Timsfors måste man ta sig över Laga ån och det kunde man göra på två ställen - antingen  över bron, eller så gick man lite längre söderut och rodde över ån. Platsen är ungefär där högbron på nya E4 går över lagan.

 

 

 

På västra sidan av ån finns en liten 'lagun' och där brukade man förvara sina ekor

När han inte kommit hem på kvällen blev Emma, hans fru, orolig.Och när han var inte heller var hemma på morgonen förstod hon att något hade hänt. Det fanns ingen telefon, så hon och barnen (fem barn i ålder 11-21 år bodde hemma, Gunnar var på Göta Lifgarde i Stockholm) kontaktade grannarna och de började leta. Ett bud gick till Timsfors och den person han träffat där. Där fick man veta, att Carl Gustaf givit sig iväg hemåt vid ett-tiden på natten och att det varit en del festande innan han gick. Man följde åkanten för att se om man kunde hitta honom eller något spår av honom. Ekan han hade använt för att ta sig över lagan låg kvar förtöjd vid stranden. Misstankarna gick åt att han blivit överfallen och rånad - han hade en del pengar på sig, så fjärdingsman kopplades in. Man telegraferade till Gunnar i Stockholm men de bestämde att han skulle stanna kvar där. Hemma kunde han inte göra något. Skallgången fortsatte flera dagar med hjälp av släkt och grannar, men han var spårlöst försvunnen.

Men livet måste gå vidare och djuren få sin skötsel. Så mycket annat var där inte att göra nu sent på hösten.

Man började misstänka att han fallit i ån och drunknat, kanske då han skulle kliva i båten. I samband med besöket hade det förekommit en del sprit, så balansen kanske dålig. Dessutom var det mörkt. Men varför hittade man honom inte?

Det skulle dröja till april månad året därpå då man fann kroppen i dammen i ån i Timsfors. Som man anat, så hade han fallit i och flutit med strömmen flera kilometer. Man kallade på fjärdingsman som kunde konstatera att han hade sin plånbok i fickan och därför kunde teorin om rånöverfall avskrivas. (I och med det kom man efter några år att rensa ut all dokumentation om fallet varför vi inte nu kan se exakt vad polisen gjorde).

Carl Gustaf begrovs tillsammans med sin bror Elof, som dött i lunginflammation några dagar innan man fann Carl Gustaf.

Så här skrev prästen i Traryds dödbok

                   olyckshändelse                                                    1917          Den döde funnen i Lagan 10/4 1917. Vederbörande myndighet

                    drunkning                                                           April 14     förordnade om begrafning i vanlig ordning af den 14/4 1917.

 

    
Smålandsposten nov 1916 Smålandsposten april 1917

 

Tillbaka